Kas yra diabetas?

Diabeto apibrėžimas

Diabetas – tai liga, kai dėl angliavandenių apykaitos sutrikimų gliukozė organizme neįsisavinama ir jos kiekis kraujyje padidėja. Kitaip tariant, pagrindinis energijos šaltinis – gliukozė – nepatenka į ląsteles, todėl organizmas nebeaprūpinamas energija.

Kodėl taip nutinka? Gliukozei patekti į ląstelės vidų padeda insulinas – hormonas, kurį gamina kasos beta ląstelės. Insulinas – tarsi raktas, kuris atrakina ląstelę, kad gliukozė galėtų į ją patekti ir aprūpinti energija. Sveiko žmogaus organizme insulino gamyba vyksta nuolat: kiekvieną kartą pavalgius, gliukozės kiekis kraujyje padidėja, tuomet kasa pradeda gaminti daugiau insulino – taip kraujyje palaikomas pastovus gliukozės kiekis.

Insulinas taip pat reikalingas baltymų ir riebalų apykaitai. Kai insulino trūksta, ląstelės energijai gauti pradeda naudoti baltymus ir riebalus, todėl ima gamintis ketoniniai kūnai – organizmui žalingos rūgštys (pvz.: acetonas). Tai organizmui pavojinga būklė, nes sutrinka šarmų ir rūgščių pusiausvyra.

Be to, insulinas stimuliuoja gliukozės kaupimąsi kepenyse ir raumenyse glikogeno pavidalu. Tai gliukozės sandėlis – kraujyje sumažėjus gliukozei, glikogenas skyla ir, virtęs gliukoze, ląsteles aprūpina būtina energija.

Diabeto tipai

Yra skiriami keli diabeto tipai - tai I tipo cukrinis diabetas, II tipo cukrinis diabetas, nėščiųjų (gestacinis) diabetas ar kiti specifiniai diabeto tipo, tačiau pagrindiniais laikomi du, tai yra I ir II tipo diabetas.

I tipo diabetas

I tipo cukrinis diabetas – liga, kai sergančiojo kasa dėl ląstelių, gaminančių insuliną, pažeidimo visiškai negamina insulino. Taip dažniausia atsitinka dėl organizmo imuninės sistemos sutrikimo: įprastai imuninė sistema saugo organizmą nuo virusų, bakterijų ir kitų svetimkūnių, tačiau kartais nutinka taip, kad ji per klaidą „užpuola“ kasą ir ši nustoja gaminti insuliną. Negaudamos šio hormono, ląstelės „užsirakina“, todėl gliukozė į jas negali patekti ir jos kiekis kraujyje padidėja. Taip susergama I tipo cukriniu diabetu. Nors mokslininkai mano, kad ligos atsiradimui poveikį gali turėti genetinės, aplinkos ir autoimuninės priežastys, kas sukelia I tipo cukrinį diabetą, tiksliai nėra žinoma. 
I tipo cukriniu diabetu paprastai susergama jauname amžiuje – iki 40 metų, todėl dažniausiai serga vaikai, paaugliai ir jauni žmonės. Šis tipas nustatomas 10–20 proc. visų sergančiųjų cukriniu diabetu.



I tipo diabetas išsivysto staiga, jam būdingi greitai ryškėjantys simptomai:

  • atsiranda troškulys,
  • dažnai ir gausiai šlapinamasi,
  • iš pradžių padidėja, o vėliau sumažėja apetitas,
  • krenta svoris,
  • vargina silpnumas, nuovargis.

Sergantys I tipo diabetu gydomi insulinu – jis gyvybiškai būtinas, todėl skiriamas iš karto nustačius diagnozę.

II tipo diabetas

II tipo diabetas yra labiausiai paplitusi diabeto forma – juo serga 80-90 proc. visų sergančiųjų cukriniu diabetu. II tipo diabetu paprastai serga vyresni nei 40 metų žmonės, tačiau pastaruoju metu pastebima, kad ši liga neaplenkia ir jaunų žmonių, kurie turi antsvorio. Verta paminėti, kad 60-90 proc. visų sergančių šio tipo diabetu turi antsvorį.

Šiam diabeto tipui būdinga laipsniška ligos pradžia, todėl dažniausiai liga gali būti nediagnozuojama ilgesnį laiką arba aptinkama atsitiktinai – atlikus gliukozės ar gliukozės toleravimo tyrimą.

Sergant II tipo cukriniu diabetu, iš pradžių kasa vis dar gamina insuliną, tačiau ląstelės jo efektyviai nepanaudoja, nes atsiranda ląstelių atsparumas šiam hormonui. Palaipsniui insulino poreikis didėja, tačiau su laiku kasos ląstelės „pavargsta“ ir pradeda insulino gaminti vis mažiau.

Žmogus gali ilgai nejausti jokių ligos simptomų.



Tik smarkiai padidėjus gliukozės kiekiui kraujyje, išryškėja klinikiniai simptomai:

  • troškulys arba burnos džiūvimas,
  • dažnas šlapinimasis,
  • regos blogėjimas,
  • blogas žaizdų gijimas,
  • odos pūliavimas,
  • pėdų deginimo ar tirpimo jausmas.

Gydytojas atsižvelgdamas į ligos eigą ir progresavimą gali skirti geriamuosius vaistus gliukozės kiekiui kraujyje mažinti, neinsulininius injekcinius vaistus arba insuliną.

Svarbu prisiminti, kad tinkama mityba ir pakankamas fizinis aktyvumas yra būtini visose ligos stadijose.

II tipo diabeto rizikos faktoriai

Tikslios šio sutrikimo priežastys nežinomos, dažniausi rizikos veiksniai yra nutukimas, paveldimumas, sutrikusi gliukozės apykaita, mažas fizinis aktyvumas ir bloga mityba, aukštas kraujospūdis ir padidėjęs lipidų (kraujo riebalų) kiekis. Jei liga tinkamai negydoma, dėl per didelio gliukozės kiekio kraujyje ima vystytis lėtinės diabeto komplikacijos: inkstų, akių, nervų sistemos, širdies (infarkto veiksnys), smegenų (insulto veiksnys) ir kojų kraujagyslių pažeidimai.

Svarbiausi terminai
  • Angliavandeniai – tai įvairūs cukrūs maiste, kurie yra pagrindinė organizmo energija. Jei jų kiekis yra per didelis, angliavandeniai virsta riebalais. Angliavandeniai skirstomi į paprastuosius ir sudėtinguosius.
  • Cholesterolis – kraujo riebalai, svarbūs ir būtini organizmui, dalyvauja hormonų gamyboje. Mažo tankio cholesterolis (MTL) dar vadinamas „bloguoju“ ir „kemšančiu“ kraujagysles
  • Diabetinė angiopatija – kraujagyslių pažeidimas sergant diabetu.
  • Diabetinė nefropatija – inkstų pažeidimas sergant diabetu. Pirmasis inkstų pažeidimo požymis – padidėjęs baltymo albumino kiekis šlapime (albuminurija).
  • Diabetinė pėda – opos, pėdos minkštųjų audinių ar kaulų pažeidimas.
  • Diabetinė retinopatija – akių tinklainės smulkiųjų kraujagyslių pažeidimas.
  • Gastroparezė – tai virškinimo funkcijos sutrikimas, kai sulėtėja skrandžio išsituštinimas.
  • Glikozilintas hemoglobinas (HbA1c) – rodiklis, parodantis glikemijos vidurkį per paskutinius 3 mėnesius.
  • Glikemija – tai gliukozės kiekis kraujyje, matuojamas mmol/l.
  • Glikemijos indeksas – tai palyginamasis matas, kuris rodo, kaip greitai gliukozė iš produkto pateks į kraują. Gliukozės indeksas yra 100 – tai aukštas glikemijos indeksas (nuo 75 ir daugiau), vidutinis (55–75), o žemas (mažiau nei 55). Žemo glikeminio indekso produktai lėčiau didina glikemiją, todėl jie labiau rekomenduotini.
  • Glikogenas – tai kepenyse ir raumenyse sukaupta atsarginė gliukozė.
  • Gliukagonas – tai hormonas, kuris didina gliukozės kiekį kraujyje. Gliukagonas skatina atpalaiduoti glikogeną iš kepenų. Susintetintas gliukagonas yra vaistas, leidžiamas hipoglikeminės komos atveju.
  • Gliukozė – tai paprastasis angliavandenis, ląstelių maistas, pagrindinis energijos šaltinis.
  • Greito veikimo insulinas- valgio insulinas. Veikia 3-5 val. ir dengia insulino poreikį po valgio.
  • Hiperglikemija – per didelis gliukozės kiekis kraujyje.
  • Hiperinsulinemija – padidėjęs insulino kiekis kraujyje, būdingas nutukusiems pacientams, kai yra atsparumas insulinui.
  • Hipoglikemija – būklė, kurios metu sumažėja gliukozės kiekis kraujyje, < 4 mmol/l (cukriniu diabetu sergančiam žmogui gali būti būdingos individualios hipoglikemijos ribos).
  • Inkretinai – tai hormonai, kurie pavalgius gaminami žarnyne ir skatina insulino sekreciją.
  • Insulinas – tai kasoje gaminamas hormonas, kuris padeda gliukozei patekti į ląstelių vidų ir suteikia joms energijos ir kraujyje sumažėja gliukozės kiekis.
  • Ilgo veikimo (bazinis) insulinas – veikia 24 val., patenkina insulino poreikį tarp valgių ir nakties metu.
  • Jautrumas insulinui – ląstelių sugebėjimas patalpinti gliukozę į ląsteles. Ši sąvoka yra priešinga atsparumui (rezistencijai) insulinui.
  • Ketoniniai kūnai – tai rūgštys (pvz., acetonas), susidarančios, kai energijai gaminti organizmas naudoja riebalus (kai trūksta insulino). Jie patenka į kraują ir žaloja organizmą.
  • Ketoacidozė – gyvybei pavojinga būklė, kai dėl insulino trūkumo organizmas pradeda gaminti energiją iš riebalų. Skaidantis riebalams, susidaro ketonai ir sutrinka organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra.
  • Kūno masės indeksas (KMI) – rodo kūno svorio ir ūgio santykį. Apskaičiuojamas svorį (kg) dalinant iš ūgio (m) kvadratu. Gauta reikšmė leidžia nustatyti, ar kūno svoris yra normalus ar per didelis. Norma 18,5–24,9 kg/m². 

KMI reikšmių paaiškinimas:

  • mažiau kaip 18,5 kg/m² – per mažas svoris;
  • 18,5–24,9 kg/m² – normalus svoris;
  • 25–29,9 kg/m² – antsvoris;
  • 30–34,9 kg/m² – I klasės nutukimas;
  • 35–39,9 kg/m² – II klasės nutukimas;
  • 40 kg/m² ir daugiau – III klasės nutukimas.

KMI netinkamas vaikų, paauglių, nėščiųjų, sportininkų (jų raumenys labai išvystyti) kūno svoriui vertinti.

  • Lipidai – kraujo riebalai.
  • Mišraus veikimo insulinas – tai dviejų rūšių insulinas (greito veikimo ir vidutinės/ilgos veikimo trukmės) viename injektoriuje
  • Makrovaskulinės komplikacijos – stambiųjų kraujagyslių pažeidimas (koronarinė širdies liga, miokardo infarktas, insultas ) sergant diabetu.
  • Mikrovaskulinės komplikacijos – cukrinio diabeto sukeltas smulkiųjų kraujagyslių pažeidimas (inkstų, akių, kojų smulkiųjų kraujagyslių pažeidimai).
  • Pakeitimas – tai produkto kiekis, turintis panašią sudėtį ir energinę vertę ir naudojamas kaip maisto skaičiavimo vienetas ar matas sergant diabetu.
  • Paprastieji angliavandeniai – tai greitai pasisavinami angliavandeniai, kurie greitai padidina glikemiją kraujyje. Tai yra: gliukozė, galaktozė, fruktozė, cukrus, maltozė ir laktozė.
  • Sveika mityba – tai visavertė mityba, kai organizmas aprūpinamas visomis būtinosiomis maistinėmis medžiagomis, išlaikomas normalus kūno svoris ir gera savijauta.

 

 

Gliukozės svyravimai

Gliukozės kiekis kraujyje dienos metu nuolat svyruoja – jis priklauso nuo to, ar žmogus yra išalkęs, susinervinęs ar ką tik pasportavęs ir tai yra normalus procesas. Sergantys cukriniu diabetu ir gydomi insulinu, gliukozės svyravimus patiria dažniau. Labai svarbu glikemiją palaikyti normos ribose.

Idealiu atveju prieš valgį gliukozės kiekio kraujyje rodiklis turėtų būti 4,4–7,0 mmol/l, o po valgio (2 val. nuo valgymo pradžios) – 4,4–8,5 mmol/l. Svarbu siekti Jums nustatyto individualaus glikozilinto hemoglobino (HbA1c) reikšmės bei išvengti sunkių ir naktinių hipoglikemijų. Nuolat padidėjusi ar smarkiai svyruojanti gliukozės koncentracija kraujyje nepalankiai veikia visą organizmą ir sukelia grėsmingas komplikacijas, todėl svarbu ne tik palaikyti tinkamą gliukozės kiekį, bet ir gerai kontroliuoti kraujospūdį, lipidų kiekį kraujyje, laikytis sveikos gyvensenos principų.

Esant kai kurioms nenumatytoms situacijoms, gliukozės kiekį kraujyje reikėtų matuoti dažniau:

  • Jei įtariama hipoglikemija.
  • Esant ketonurijai (acetonas šlapime)
  • Susirgus (ypač vemiant arba viduriuojant).
  • Esant neįprastam fiziniam aktyvumui pvz.: ilgai ir sunkiai dirbant sode
  • Pasikeitus valgymo laikui.
  • Keliaujant, ar kai keičiasi laiko juosta.
352x338

Kaip valdyti diabetą?

Ligos valdymas ir komplikacijos

Šių dienų medicina gali pasiūlyti pažangių diabeto gydymo ir kontrolės būdų, tačiau didelė dalis taikomo gydymo sėkmės priklauso nuo paties sergančiojo. Jei kontroliuoti cukrinio diabeto nepavyksta, laikui bėgant gali išsivystyti įvairių komplikacijų, kurios ne tik turi įtakos žmogaus savijautai ir darbingumui, bet ir gali sukelti negalią bei neigiamai paveikti žmogaus gyvenimo trukmę.

Itin svarbu laiku pastebėti galimų komplikacijų grėsmes ir imtis priemonių, tad sergantieji cukriniu diabetu privalo nuolat stebėti:


Gliukozės kiekį kraujyje.

Prieš valgį gliukozės kiekio kraujyje rodiklis turėtų būti 4,4–7,0 mmol/l, o po valgio (2 val. nuo valgymo pradžios) – 4,4–8,5 mmol/l. Svarbu siekti Jums nustatyto individualaus glikozilinto hemoglobino (HbA1c) reikšmės bei išvengti sunkių ir naktinių hipoglikemijų. Jei gliukozės kiekio kraujyje rodikliai viršija rekomenduojamus, būtina pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Kraujospūdį

nes aukštas kraujo spaudimas kenkia ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai, bet ir smegenims, inkstams bei kitiems organams, be to tai gali lemti ankstyvą ligotumą ar net mirtį. Rekomenduojama, kad arterinis kraujo spaudimas būtų žemesnis nei 130/80 mm Hg, tačiau kiekvienas sergantis cukriniu diabetu apie tai, koks turi būti jo kraujospūdžio rodiklis, turėtų pasikonsultuoti su gydančiu gydytoju.

Bendrą kraujo riebalų kiekį.

Bent vieną kartą per metus turi būti atliekama lipidograma, kurioje kraujo riebalų kiekis neturi viršyti nurodytų normų:

1) Didelio tankio lipoproteinai („gerasis cholesterolis“): 

1,0 mmol/l (vyrams);

1,3 mmol/l (moterims); 

2) Trigliceridai: < 1,7 mmol/l;

3) Mažo tankio lipoproteinai („blogasis cholesterolis“) – pagal gydytojo įvertintą Jūsų širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) riziką: 

< 2,6 mmol/l (esant vidutinei ŠKL rizikai);

< 1,8 mmol/l (esant didelei ŠKL rizikai);

< 1,4 mmol/l (esant labai didelei ŠKL rizikai).

Kūno svorį

Bent kartą per metus reikėtų paskaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI), kuris rodo, kokia yra žmogaus svorio būklė ir padeda aptikti galimą antsvorį ar nutukimą. Rekomenduojama, kad KMI būtų mažesnis nei 25 m2 /kg. (KMI reikšmių paaiškinimas pateiktas dalyje: Svarbiausi terminai).

Inkstų funkcijos veiklą.

Progresuojantis diabetas gali sukelti inkstų funkcijos pokyčius, tad bent vieną kartą per metus būtina atlikti mikroalbuminurijos tyrimą (paros norma < 30 mg/24 val.) ir nustatyti albumino bei kreatinino santykį šlapime < 30 mg/g (< 3 mg/mmol). Kaip dažnai cukriniu diabetu sergančiam žmogui reikia atlikti šį tyrimą, patars endokrinologas ar šeimos gydytojas.

Odos būklę injekcijų vietoje.

Injekciniais vaistais gydomi pacientai turėtų nuolat stebėti injekcijų vietas, o apie jose atsiradusius paraudimus, iškilimus, sukietėjimus ar įdubimus pranešti gydytojui ar slaugytojai.

Dantų ir burnos ertmės būklę.

Diabetu sergantys žmonės, kurių glikemija kontroliuojama prastai, dažniau serga infekcinėmis ligomis, todėl būtina reguliari dantų ir burnos ertmės priežiūra. Apsilankyti pas odontologą būtina bent kartą per metus.

Akių dugno būklę.

Dėl diabeto sukeltos komplikacijos akies tinklainėje gali būti pažeidžiamos smulkiosios kraujagyslės. Tai gali lemti regos prastėjimą ar net apakimą. Jei akių dugne yra pakitimų – tyrimą reikia atlikti bent kartą per metus ar, gydytojui rekomenduojant, net dažniau.

Kojų pėdas.

Per didelis gliukozės kiekis kraujyje pažeidžia nervus ir kraujagysles, dėl to sergantiems diabetu gali atsirasti žaidų, dažniausiai jos atsiveria ant kojų. Būtina nuolat stebėti, ar ant pėdų neatsirado nutrynimų, paraudimų, nuospaudų ir pan. Sergantiems diabetu žaizdos gyja ilgiau ir sunkiau nei sveikiems žmonėms, o dėl kamuojančių chroniškų opų gali grėsti amputacija. Išsaugoti sveikas pėdas padeda nuolat atliekamas gydomasis pedikiūras gydymo įstaigoje ir tinkama pėdų priežiūra.

 

 

Sergant šia liga labai svarbu atsakingai pildyti savo diabeto dienyną.

Jame būtina pažymėti dienos datą, gliukozės kiekio kraujyje rezultatą. 

Rekomenduoja glikemiją matuoti prieš pagrindinius valgymus, 2 val. po pagrindinių valgių, prieš miegą, ar net naktį, tačiau kaip dažnai reikia matuoti glikemiją būtent Jums - geriausiai patars Jūsų gydytojas. Taip pat dienyne būtina fiksuoti suleisto insulino dozę ir suvalgytų angliavandenių kiekį.

Labai svarbu, kad diabeto dienyne būtų fiksuojama ir kita informacija, susijusi su žmogaus sveikatos būkle ar gyvenimo būdu: ligos požymiai, patirto streso epizodai, fizinio aktyvumo laikotarpiai ar kraujospūdžio duomenys. Kruopščiai pildomas diabeto dienynas taps puikiu informacijos šaltiniu tiek pačiam sergančiajam, tiek gydytojui, todėl nepamirškite jo eidami į konsultaciją pas gydytoją.

Fizinis aktyvumas ir mityba

Sveika mityba bei sportas, mankšta ar kitoks aktyvus laisvalaikis sergantiems cukriniu diabetu yra būtini, nes padeda stiprinti organizmą, mažina nutukimo riziką ir skatina geresnę emocinę savijautą, koreguoja cukraus kiekį kraujyje ir apsaugo nuo ligos komplikacijų.

Reguliari ir sveika mityba padeda išvengti didelių glikemijos svyravimų, tad valgymus reiktų planuoti kasdien tuo pačiu laiku, o jų metu turėtų būti suvartojamas panašus maisto kiekis. Gali būti, kad iš pradžių prireiks kiek daugiau laiko suderinti tinkamam valgiaraščiui ar apskaičiuoti suvartojamiems angliavandeniams, bet ilgainiui tai daryti taps paprasta.

Tam, kad sergančiajam cukriniu diabetu būtų aiškiau, kaip koreguoti savo kasdienę mitybą, į pagalbą pasitelkiamas „lėkštės“ maisto porcijų apskaičiavimo principas.Naudojantis „lėkštės“ principu, maisto porcija apskaičiuojama taip: vieno valgymo metu pusę lėkštės, kurios skersmuo maždaug 21 cm, užima daržovės, ketvirtadalį – baltyminiai produktai, pavyzdžiui, mėsa ar žuvis, o likęs ketvirtadalis tenka krakmolo turintiems produktam, pavyzdžiui, bulvėms, kruopoms, pupelėms ir makaronams. Kelis kartus per dieną valgykite įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių. Gyvūninius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keiskite augaliniais aliejais, turinčiais daug nesočiųjų rūgščių. Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeiskite ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa. Sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos pagrindą turėtų sudaryti grūdiniai produktai, daržovės ir vaisiai, o baltyminiai produktai, tokie kaip mėsa, kiaušiniai, sūris, pienas turėtų sudaryti apie 20 proc. viso mitybos raciono. Gyvūninės kilmės riebalų ir įvairių saldumynų sergantieji diabetu turėtų vartoti saikingai, o alkoholio rekomenduojama atsisakyti iš viso.

Keletas patarimų:
  • Valgykite reguliariai – bent tris kartus per dieną.
  • Daržovės ( salotos, ridikėliai, agurkai, pomidorai, kopūstai, burokėliai) yra neribojamos.
  • Esant viršsvoriui – mažinti riebalų ir alkoholio vartojimą.
  • Vengti saldumynų ir limonadų.
  • Jei turite viršsvorio – mažinkite svorį,  pvz. 1 kg per mėnesį.
  • Jei yra aukštas kraujospūdis - mažinkite druskos vartojimą.

Aktyvi fizinė veikla ne tik leidžia palaikyti optimalų kūno svorį ir mažina gliukozės kiekį kraujyje, bet ir pagerina insulino veikimą. Fizinis krūvis pagerina gliukozės suvartojimą ląstelėse nedidinant insulino poreikio. Be to, aktyvų gyvenimo būdą propaguojantys žmones rečiau skundžiasi kraujotakos, virškinimo sutrikimais ar padidėjusiu kraujospūdžiu, jiems rečiau diagnozuojama aterosklerozė. Rekomenduojama per savaitę bent 150 min vidutinio intensyvumo fizinė veikla.

Iki diabeto diagnozės visiškai nesportavusiems asmenims panorus intensyvesnės veiklos ar išbandyti kurią nors iš sporto šakų, apie tai reikėtų pasikalbėti su savo gydytoju. Būtina nepamiršti, kad pradėti reikėtų nuo nedidelio fizinio krūvio, palaipsniui ilginant užsiėmimų trukmę ir intensyvumą. Gerą savijautą padės užtikrinti tinkamas laiko pasirinkimas – sportuoti geriau praėjus 2,5-3  valandoms po valgio insulino suleidimo. Prieš sporto užsiėmimą, jo metu ir jam pasibaigus reikia nepamiršti atsigerti vandens. Naudojantiems insuliną ir sportuojantiems daugiau nei 30 min. būtina papildomai suvalgyti 30-60g angliavandenių.

Gydymas vaistais

Be sveikos mitybos ir tinkamo fizinio aktyvumo, svarbi diabeto kontrolės dalis yra gydymas vaistais. Būtina nepamiršti, kad diabetas yra progresuojanti liga, tad ilgainiui gali būti keičiami paskirti vaistai ar didinamos jų dozės.

I tipo diabetas gydomas tik insulinu ir tai gyvybiškai svarbu. Sergantieji II tipo diabetu gali būti pradėti gydyti geriamaisiais vaistais, tada gydymas gali būti intensyvintas į neinsulininius injekcinius vaistus, o vėliau į insuliną. Tačiau kiekvieno paciento situacija individuali, kada ir kokį gydymą vaistais pasirinkti sprendžia Jūsų gydytojas.

Yra keletas geriamųjų gliukozės kiekį kraujyje mažinančių vaistų grupių: biguanidai, sulfonilkarbamidai, tiazolidinedionai, DPP-4 inhibitoriai, SGLT-2 inhibitoriai ir GLP-1 receptorių agonistai.

Injekciniai vaistai skirti diabeto gydymui, gali būti neinsulininiai preparatai, vadinamieji inkretinai. Tai į gliukagoną panašaus peptido 1 receptorių agonistai (GLP-1 RA), kurie gali būti leidžiami, kasdien ar kartą per savaitę. Verta paminėti, kad šie vaistai veikia priklausomai nuo gliukozės, todėl hipoglikemijų rizika itin maža. Kai kurie iš šios klasės atstovų turi teigiamą poveikį širdies kraujagyslių ligų sistemai taip pat svorio mažinimui.

Ligai progresuojant, ar nepavykus sukoreguoti glikemijų kitais vaistais, gydytojas paskiria insuliną. Šiuolaikiniai insulino preparatai tapo panašesni į fiziologinį insulino veikimą, tai reiškia, dėl to sumažėjo hipoglikemijų rizika, atsirado galimybė taikyti lankstesnį vartojimo rėžimą. Insulinai yra kelių rūšių. Bazinis arba kitaip vadinamas ilgo veikimo insulinas - patenkina poreikį tarp valgymų ir nakties metu, greito veikimo insulinas - valgio insulinas, kuris dengia poreikį po valgio ir mišraus veikimo insulinas, kuriame yra du insulinai (ilgo ir greito veikimo) viename švirkštiklyje.

Kai pradedamas gydymas insulinu, leidimo schemą ir insulino dozę pacientui parenka gydytojas. Kiekvienam pacientui tai pritaikoma individualiai, pagal jo bendrą būklę, glikemijų rezultatus ir hipoglikemijų pavojų.

Parengta remiantis:
  1. Sergančiųjų cukriniu diabetu mokymo programa, patvirtinta 2015 m., Lietuvos endokrinologų slaugytojų diabetologų draugijų, 2015
  2. American Diabetes Association: Standards of Medical Care in Diabetes—2020
  3. American Diabetes Association: Complete Guide to Diabetes, 2005
  4. Dėl cukrinio diabeto ir tarpinės hiperglikemijos diagnostikos ir gydymo vaistais, kurių įsigijimo išlaidos apmokamos privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, tvarkos aprašo patvirtinimo 2021 m. gruodžio 16 d. Nr. V-2864
  5. IDF Clinical Practice Recommendations for managing Type 2 Diabetes in Primary Care, 2017
  6. National Kidney Foundation. KDOQI Clinical Practice Guideline for Diabetes and CKD:2020. VOLUME 98 | ISSUE 4S | OCTOBER 2020
  7. Diabetas Gairės:http://www.diabetasgaires.lt/failai/files/LENTELES/KUNO
    %20MASES%20INDEKSO%20APSKAICIAVIMAS%20IR%20VERTINIMAS.pdf
  8. EMA (European medicines agency) https://www.ema.europa.eu/en/news/first-oral-glp-1-treatment-type-2-diabetes

 

LT23NNM00018